Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas 1

Glutenvrij Gevuld Speculaas zonder geraffineerde suikers

Mijn recept voor Glutenvrije pepernoten deelde ik een aantal weken geleden met jullie. Daarbij vertelde ik ook over mijn liefde voor speculaas en speculaaskruiden. Alles wat maar naar speculaas ruikt, wil ik eten. De periode voorafgaand aan Sinterklaas was altijd ‘mijn’ periode: kruidnoten, gevuld speculaas, speculaasbrokken en ga zo maar door. Dit jaar moet ik het voor het eerst zonder al dit lekkers stellen en dat valt me best zwaar, kan ik je vertellen. De chocolade letters lachen naar me in de winkel en als ik voorbij loop roept het speculaas me na. Daar is maar één oplossing voor te bedenken: zelf alternatieven maken. En zie hier, een heerlijke ‘vervanger’: Glutenvrij Gevuld Speculaas zonder geraffineerde suikers én lactosevrij.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: je zult je wel afvragen waarom de spijs op de foto er zo bruin uit ziet? Ik heb normale amandelen gebruikt in plaats van blanke amandelen (zonder velletje), vandaar de bruine kleur. Voor jullie en de volgende keer dat ik dit gevulde speculaas bak voor mezelf; beter blanke amandelen gebruiken.

Zondag kreeg ik mijn ouders op bezoek in ons nieuwe appartement en zij waren direct hét testpanel voor dit speculaas recept. Mijn moeder gaf eerlijk toe dat ze het niet zo lekker vond; ze houdt niet van citroen en dat proefde ze er duidelijk in terug. Mijn vader en vriend daarentegen vonden het heerlijk! Extra grote stukken speculaas gingen als warme broodjes over de toonbank ;-). Zelf vind ik het ook super! De smaak is heerlijk; niet te zoet (dat is het bij mij nooit) en echt die smaak van speculaas. Smullen dus!

Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas

Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas

Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas

Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas

Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas

Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas

Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas

Glutenvrij en suikervrij gevuld speculaas

De koek is overigens erg brokkelig. Speculaas brokken heb je natuurlijk ook in de winkel, maar dit brokkelt gemakkelijker. Dat is natuurlijk een typisch kenmerk van glutenvrij bakken. Mocht je dus, net als ik, geen glutenallergie maar een tarweallergie hebben, dan kun je het ook best met 50% speltmeel en 50% amandelmeel proberen. Om het gevuld speculaas te laten glimmen heb ik de bovenkant met wat eigeel bestreken, maar je kunt dit natuurlijk weglaten als je veganistisch eet.

Geniet ervan allemaal en eet goed boven je bordje, anders kruimel je alles onder ;-).

Wat heb je nodig?

Verwarm de oven voor op 175 graden
Voor het amandelspijs

  • 200 gram blanke amandelen
  • 175 gram medjool dadels
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een halve citroen

Voor het speculaas

  • 275 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijv. van Orgran)
  • 25 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 150 gram kokosolie
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • 75 ml amandelmelk
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

En hoe maak je het?

  1. Pak voor het speculaas een grote kom. Meng hierin bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder.
  2. Smelt in een apart kommetje de kokosolie. Doe dit dan bij de droge ingrediënten, samen met het vanille extract en amandelmelk. Kneed het deeg kort. Doe ook het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
  3. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak hiervan 2  gelijke plakken van ongeveer 2 cm dik. Deze plakken mogen los van elkaar even 15 minuten in de oven.
  4. Maak in de tussentijd het amandelspijs. Doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn. Voeg dan de dadels en citroensap/rasp toe en maak er één geheel van.
  5. Haal de twee plakken speculaas uit de oven en verdeel het amandelspijs over één plak. Druk goed aan tussen de vingers en leg voorzichtig op het speculaas; de speculaas is heel brokkelig! Leg heel voorzichtig de andere plak speculaas bovenop de plak met het spijs en druk hier wat halve amandelen in. Bestrijk de bovenkant nog met wat los geklopt ei (of niet, als je vegan eet). Bak nog even in de oven tot het mooi goudbruin is (nog eens ca. 20 minuten).
  6. Let op, baktijd verschilt per oven dus houd het gevuld speculaas tussendoor goed in de gaten. Het kan zijn dat het bij jou iets korter of langer moet bakken.

Er zijn 38 reacties op Glutenvrij Gevuld Speculaas zonder geraffineerde suikers

  1. Chantal
    9 november 2013 at 19:37 (4 jaar ago)

    Lijkt me heerlijk! Maar zelfrijzend bakmeel is toch niet glutenvrij?!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 november 2013 at 19:40 (4 jaar ago)

      Glutenvrij zelfrijzend bakmeel wel 😉 vergeten erbij te zetten!

      Beantwoorden
  2. Elga
    9 november 2013 at 19:41 (4 jaar ago)

    Zelfrijzend bakmeel???? Dit zit toch vol met gluten???

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 november 2013 at 19:44 (4 jaar ago)

      Ik bedoel uiteraard glutenvrij zelfrijzend bakmeel, even vergeten erbij te zetten. Bedankt voor de oplettendheid!

      Beantwoorden
  3. Maaike
    9 november 2013 at 20:07 (4 jaar ago)

    Oooh, ziet er heerlijk uit!

    Die komt op mijn (veel te lange) lijstje! 😉

    Beantwoorden
  4. helmaschrijft
    9 november 2013 at 22:16 (4 jaar ago)

    Ziet er weer heel lekker uit! Ik heb toevallig laatst spijs gemaakt, dat ligt nu in de koelkast te wachten om gebruikt te worden. Dus binnenkort maar eens gevuld speculaas maken! Maar nu liggen er eerst gewone speculaasjes in de oven. :) M’n hele huis ruikt naar speculaas! Mjam!

    Beantwoorden
  5. Lysanne
    10 november 2013 at 14:22 (4 jaar ago)

    Dit ziet er echt heel erg lekker uit zeg! Jammer dat ik geen stukje via de laptop kan eten! Het is echt speculaastijd, haha.

    Beantwoorden
  6. Marjan
    10 november 2013 at 16:54 (4 jaar ago)

    Ik heb m vanmiddag gemaakt, heerlijk!! Dankje voor het recept, zal ik vaker maken!

    Beantwoorden
  7. bloemenoor
    10 november 2013 at 22:12 (4 jaar ago)

    Gefeliciteerd!

    Vandaag heeft ‘Nono’s Kitchen’ de Liebster award gewonnen. Dit is een doorgeef award voor (kleine) blogs, uitgereikt door andere blogs. Ik mag deze award nu ook uitreiken aan 5 blogs die ik leuk of inspirerend vind en jou blog hoort daarbij! Je mag in een blogpost antwoord geven op de volgende vragen

    1. Waarom ben je begonnen met deze blog?
    2. Wat is je lievelingsrecept?
    3. Van wie heb je leren koken?
    4. Heb je ooit iets gebakken dat echt mislukt is? En zo ja, wat dan?
    5. Hoe beschrijf je jou kookstijl?
    6. Wat is je favoriete kookboek?
    7. Waarvoor kunnen wij jou ’s nachts wakker maken?
    8. Wat heb je voor taart gemaakt voor je verjaardag?
    9. Wil je nog iets bakken waar je eigenlijk echt tegen op ziet?
    10. Wat doe je naast je blog?
    11. Hoe ziet jou ideale 3-gangen menu eruit?
    en ook 5 blogs die jij leuk vindt de award uitreiken.

    Ik hoop dat je het leuk vind om mee te doen. Zo ja, veel plezier!
    Liefs Noor van Nono’s Kitchen

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      13 november 2013 at 21:21 (4 jaar ago)

      Hi Noor,

      Wat onwijs leuk dat je mij hebt genomineerd voor een Liebster award! Daar doe ik natuurlijk super graag aan mee, is er een deadline gesteld?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Iris Richardson
    11 november 2013 at 08:56 (4 jaar ago)

    Waar koop je kokosbloesemsuiker? Ik heb het nog niet ergens kunnen vinden.

    Beantwoorden
  9. Marjan
    20 november 2013 at 17:21 (4 jaar ago)

    Al 3x gemaakt, dit recept is een blijvertje, zo heerlijk!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 november 2013 at 12:28 (4 jaar ago)

      Super leuk om te horen Marjan, geniet ervan!

      Beantwoorden
  10. Rik
    21 november 2013 at 19:42 (4 jaar ago)

    Ziet er zeer lekker uit :) Ga het zeker keer maken.

    Kan ik bijv ook stevia gebruiken ipv kokosbloemsuiker?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 november 2013 at 12:29 (4 jaar ago)

      Ja hoor Rik, dat kan. Ik zou beginnen met zeker 25 druppels en dan even proeven en naar smaak extra stevia toevoegen.

      Beantwoorden
  11. Cleem
    3 december 2013 at 18:12 (4 jaar ago)

    Ik wil hem graag proberen, maar is 25 gram speculaaskruiden niet wat veel?

    Beantwoorden
  12. Sara
    10 november 2014 at 17:05 (3 jaar ago)

    Kan het ook zonder de citroen? En wat zou ik eventueel in de plaats kunnen gebruiken? Gewoon iets melk ofzo?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 november 2014 at 10:05 (3 jaar ago)

      Hi Sara,
      Ik zou een theelepeltje amandelextract toevoegen, verder geen vervanging.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  13. Li
    17 november 2014 at 16:02 (3 jaar ago)

    Kun je ipv de zelf rijzende bakmeel ook alleen amandel meel gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      17 november 2014 at 22:18 (3 jaar ago)

      Hi Li,
      Ik zou dan wel nog een ander meel gebruiken ipv alleen amandelmeel, omdat amandelmeel wat vettig kan worden. Maar je kunt het zelfrijzende bakmeel vervangen door een andere type (glutenvrij) meel.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  14. Betty
    19 november 2014 at 14:56 (3 jaar ago)

    Hij ziet er lekker uit, maar verbrokkelde wel erg, zou het niet gemakkelijker zijn om de amandelen meteen tussen de deeglagen te leggen en ze dan in het geheel te bakken?

    Beantwoorden
  15. Betty
    19 november 2014 at 16:04 (3 jaar ago)

    Overigens is Kokosbloesemsuiker als palmsuiker verkrijgbaar bij de toko.

    Beantwoorden
  16. Ilona
    28 november 2014 at 13:50 (3 jaar ago)

    50% speltmeel en 50% amandelmeel…. is dat ipv de 275 gr glutenvrije zelfrijzende bakmeel en 25 gram amandelmeel? Dan wordt het dus 150 gr speltmeel en 150 gram amandelmeel toch? Even navragen voordat ik mijn speculaas verpest 😛

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 december 2014 at 21:49 (3 jaar ago)

      Haha ja helemaal goed! Eet smakelijk vast!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  17. Ingrid
    2 december 2014 at 15:34 (3 jaar ago)

    Wow, ziet er echt lekker uit! En dan ook nog zonder suiker en gluten. Het deeg heb ik klaar. Ligt te rusten in de koelkast. Straks afbakken :-) Het deeg smaakt al lekker. Ben benieuwd. Bedankt voor het delen van dit recept :-)

    Beantwoorden
  18. Melanie
    5 december 2014 at 11:10 (3 jaar ago)

    Kan ik de dadels ook vervangen voor kokosbloesemsuiker? En Zo ja hoeveel dan?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 december 2014 at 11:51 (3 jaar ago)

      Hi Melanie,
      Dat vind ik lastig te zeggen. Ja het kan sowieso, maar de hoeveelheid is even een gok. Volgens mij is een standaard spijs recept namelijk 50% amandelen, 50% suiker. Ik zou beginnen met 100 – 125 gram kokosbloesemsuiker en dan even proeven en eventueel meer kokosbloesemsuiker toevoegen aan het spijs. Laat je nog even weten of het is gelukt? Succes en eet smakelijk :-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  19. healthyteachernl
    28 oktober 2015 at 14:25 (2 jaar ago)

    Het is zo een heerlijk recept, waarvan ik het meeste in huis hebt! Ik ben benieuwd of het goed gaat lukken, maar met jou recept moet het helemaal goedkomen! Ik heb er al helemaal zin om om het te maken.

    Ik had je recept op mijn Facebook pagina gezet en 180 mensen hadden hem gezien en één vriendin wou graag dat ik dit recept voor haar maakte.

    Dankjewel voor dit geweldige recept!

    Beantwoorden
  20. Sandra
    18 november 2015 at 09:53 (2 jaar ago)

    Ik zou er zeker ook bij vermelden dat dit recept ook lactosevrij is!! Bedankt!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      18 november 2015 at 10:16 (2 jaar ago)

      Ah goede tip Sandra, ik zie dat ik dat er inderdaad niet bij had gezet. Staat er nu bij, thanks!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  21. Inge de Bruin
    31 juli 2016 at 14:51 (11 maanden ago)

    Er staat niet bij op welke temperatuur de oven moet en waar de bakplaat moet staan. Ik ben een beginnner!!!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      1 augustus 2016 at 14:53 (11 maanden ago)

      Hoi Inge,

      Je kunt de temperatuur bovenaan de bereidingswijze vinden; daar plaats ik het altijd :-). De bakplaat zet je gewoon in het midden van de oven.

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  22. Arjetta Buijs
    16 oktober 2016 at 10:24 (9 maanden ago)

    nadat mijn deegbal in de koelkast had gelegen was er niks meer mee te beleven .
    een keiharde bal geen plak meer van te maken.
    de hele handel in een pannetje gedaan om te zorgen dat het weer een beetje kneedbaar werd.
    is het misschien een idee om er een ei in te doen om het iets minder droog te maken?
    en misschien handig om er bij te zetten dat je er voordat je het in de koelkast zet vast een plak van maakt.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      16 oktober 2016 at 19:37 (9 maanden ago)

      Hi Arjetta,
      Bedankt voor je reactie. Bij mij was er nog wel een plak van te maken, dus dat hoeft niet per se voordat het deeg de koelkast in gaat. Het recept is bewust vrij van eieren, zodat ook vegans of mensen met een allergie voor eieren dit speculaas kunnen maken. Als je een ei toevoegt, is het zeker iets minder droog, dus als je dat wilt kun je dat gebruiken.

      Groet, Lianne

      Beantwoorden
  23. Margot
    31 oktober 2016 at 22:26 (8 maanden ago)

    Vraagje! Kun je een deel invriezen?

    Beantwoorden

Geef een reactie