glutenvrije en suikervrije chocoladetaart

Glutenvrije chocoladetaart zonder geraffineerde suikers

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; deze glutenvrije chocoladetaart is misschien wel de lekkerste taart die ik tot nu toe bakte. Vriendlief kreeg er geen genoeg van en ook op kantoor werd er met man en macht direct om het recept geschreeuwd. Goed teken! En het was zelfs zo lekker, dat ik nu denk dat ik toch deze chocoladetaart als nagerecht voor kerst ga maken. Iedereen vindt dit lekker, dus het kan niet fout gaat. En dat is het perfect kerst dessert toch?

glutenvrije en suikervrije chocoladetaart

glutenvrije chocoladetaart zonder geraffineerde suiker

glutenvrije en suikervrije chocoladetaart

glutenvrije chocoladetaart zonder geraffineerde suiker

Het recept voor deze glutenvrije chocoladetaart zag ik bij Foodquotes voorbij komen en ik heb het naar eigen smaak iets aangepast. Het leek me leuk om voor de afwisseling weer eens met roomboter te bakken, omdat ik normaal natuurlijk altijd met kokosolie bak. Je kunt de roomboter in het recept overigens vervangen voor kokosolie, dat is geen enkel probleem. Ook kun je een andere meelsoort dan amandelmeel gebruiken, maar de smaak van amandelmeel is wel een perfecte aanvulling op de chocolade; het wordt een soort Nutella. Need I say more?

Glutenvrije koekjesbodem

Voor de bodem bakte ik de boekweitmeel koekjes met een extra theelepeltje rauw cacaopoeder erdoorheen; die zijn simpel, glutenvrij en zonder geraffineerde suiker. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare koekjes gebruiken als je wat minder tijd hebt, let dan wel op de ingrediënten.

Wat heb je nodig?

Een kleine springvorm (ca. 16 cm)

Voor de bodem

Voor de chocoladelaag

  • 80 gram pure chocolade (bijv. Vivani 92% cacao)
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 60 gram roomboter
  • 80 gram amandelmeel
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eieren (eiwit en eigeel gescheiden)
  • 100 gram diepvriesframbozen

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Bak eerst genoeg glutenvrije koekjes. Je kunt natuurlijk ook kant en klare (glutenvrije) koekjes gebruiken.
  2. Smelt 60 gram boter in een pannetje en doe er de 150 gram verkruimelde koekjes bij. Vet ondertussen een kleine springvorm in met wat olie of boter. Verdeel dan het boter/koekjesmengsel over de bodem en duw goed aan. Zet minimaal een half uur in de koelkast of even 10 minuten in de vriezer.
  3. Ga verder met de chocoladelaag. Scheid eerst de eieren en houd eigeel en eiwit apart. Klopt de dooiers samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
  4. Smelt in het pannetje nu de chocolade samen met de andere 60 gram roomboter. Let op dat je het niet laat koken of te warm laat worden; dan wordt de chocolade bitter.
  5. Klop de eiwitten op tot pieken.
  6. Meng het amandelmeel, het suikermengsel en vanille extract samen met de opgeklopte eiwitten door de gesmolten chocolade. Spatel dan de frambozen door het beslag. Haal de bodem uit de koelkast en voeg het chocolademengsel hieraan toe.
  7. Bak in ongeveer 45-50 minuten gaar in de oven; van binnen blijft de taart een beetje smeuïg.
glutenvrije en suikervrije chocoladetaart

glutenvrije chocoladetaart zonder geraffineerde suiker

Er zijn 29 reacties op Glutenvrije chocoladetaart zonder geraffineerde suikers

  1. Marlotte
    16 december 2015 at 08:04 (3 jaar ago)

    Oh yum, die binnenkant ziet er ook uit zoals de binnenkant van een chocoladetaart eruit hoort te zien. Ziet er onwijs lekker uit!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      16 december 2015 at 10:12 (3 jaar ago)

      Hihi thanks! Mede door de framboosjes, die maken ‘m lekker smeuig.. :-) Groetjes!

      Beantwoorden
  2. Marloes
    16 december 2015 at 08:31 (3 jaar ago)

    Oeh yum! Dit ziet er verrukkelijk uit! Bedankt voor het lekkere recept!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      16 december 2015 at 10:18 (3 jaar ago)

      Jeeej thanks, leuk dat ‘ie jullie ook zo lekker lijkt!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  3. marja
    16 december 2015 at 11:36 (3 jaar ago)

    Op hoeveel graden bak je m….. staat er niet bij

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      16 december 2015 at 11:38 (3 jaar ago)

      Staat bovenaan de bereidingswijze: 180 graden :-).
      groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  4. Patricia
    16 december 2015 at 12:54 (3 jaar ago)

    ziet er echthemels uit! (en klinkt ook echt hemels…)
    zou je, als in luie variant, de bodem niet gewoon achterwege kunnen laten? alleen de browniecake maken zeg maar?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      16 december 2015 at 13:18 (3 jaar ago)

      Hahaha dat vind ik leuk bedacht! Ja dat denk ik wel. Maaaar die bodem is wel lekker hoor, dus in een luie variant kun je dan ook een pak koekjes gebruiken en de bodem sneller hard laten worden in de vriezer.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Cynthia
        12 april 2016 at 15:38 (2 jaar ago)

        wat voor koekjes raad jij aan Lianne? van bijv. Shär?

        Beantwoorden
  5. Sigrid
    16 december 2015 at 17:32 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    Ziet er super uit en deze wil ik echt maken ! Hoe groot was de springvorm die je hebt gebruikt (of hoe klein ;-). Je hebt t name over een kleine…
    Dank je voor het recept!

    Beantwoorden
    • R
      17 december 2015 at 08:59 (3 jaar ago)

      Waar voeg je de opgeklopte suikerbloesem en dooiers toe? Kan ik er zo niet uithalen.

      Beantwoorden
      • Focus on Foodies
        17 december 2015 at 10:14 (3 jaar ago)

        staat bij stap 3 :-)

        Beantwoorden
        • R
          17 december 2015 at 11:04 (3 jaar ago)

          Je klopt het tot een romig mengsel en dan voeg je het aan stap 6 toe of?

        • Focus on Foodies
          17 december 2015 at 11:09 (3 jaar ago)

          Ah zo! Ja klopt, samen met het amandelmeel voeg je dit aan de chocolade toe :-)

    • Focus on Foodies
      17 december 2015 at 10:16 (3 jaar ago)

      Hoi Sigrid,
      Het was echt een kleintje, volgens mij 12 of 16cm. Heb geen meetlat in huis en het staat nergens meer op de bakvorm, maar het is een van de kleinere bakvormen van Dille & Kamille. Veel plezier met bakken en eet smakelijk vast ;-)!

      groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  6. R
    17 december 2015 at 22:13 (3 jaar ago)

    Ik heb hem vandaag gemaakt. Net geproefd, erg lekker! Zelfs mijn vriend vind hem lekker! Bedankt voor het recept :).

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 december 2015 at 19:54 (3 jaar ago)

      Super leuk! Fijn dat de taart ook bij je vriend in de smaakt valt. Fijne dagen!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  7. Valesca
    20 december 2015 at 17:22 (3 jaar ago)

    Dit ziet er idd super lkkr uit ? Moet ik een keer gaan proberen ? Alleen bij 4. Geef je aan dat je de chocolade met boter mengt, kan dit ook met kokosolie of iets anders? En moet de kokosolie ook eerst watm gemaakt worden?
    Gr, valesca

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 december 2015 at 19:53 (3 jaar ago)

      Hoi Valesca,
      De taart zal niet hetzelfde worden met kokosolie, dus je zult wat moeten spelen met minder/meer meel. Maar inderdaad eerst de kokosolie laten smelten.
      Groet,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Anneke Mengerink
    21 december 2015 at 17:00 (3 jaar ago)

    Als je echte suiker wilt gebruiken ipv kokosbloesemsuiker, hoeveel gram moet je dan gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 december 2015 at 19:51 (3 jaar ago)

      Hoi Anneke,

      Je kunt gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden.

      Groet, Lianne

      Beantwoorden
  9. lora
    21 december 2015 at 17:30 (3 jaar ago)

    ik vind hem mega geweldig uit zien en zou hem voor kerst willen maken maar dan in muffins-vorm (praktischer aangezien we voor velen gaan maken. Hoeveel graad & minuten raad je dan aan? Wordt het dan ook zo lekker smeuig vanbinnen? Dank alvast!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 december 2015 at 19:50 (3 jaar ago)

      Hi Lora,
      Ik zou dezelfde temperatuur aanhouden, maar een stuk korter. Minuut of 15-20 en dan even testen met een houten prikker.

      Groet, Lianne

      Beantwoorden
  10. Wendy
    17 januari 2016 at 22:15 (3 jaar ago)

    Erg lekkere taart, niet droog en niet zo zwaar als de meeste chocoladetaarten. Zelf houd ik wel van een taart met iets “krachtigere” chocoladetaart. Iemand een idee? Meer chocolade?

    Beantwoorden
  11. Jolanta
    5 april 2016 at 09:07 (2 jaar ago)

    Ik ga hem ook maken, maar vraag mij nu wel af of je de koekjesbodem meegebakken hebt of niet? Staat er niet bij…

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      5 april 2016 at 09:16 (2 jaar ago)

      Hoi Jolanta,
      Ja je voegt de chocoladelaag toe op de koekjesbodem, dus je bakt het geheel samen.

      Groet, Lianne

      Beantwoorden
  12. Jasmina
    6 april 2016 at 19:03 (2 jaar ago)

    Hoi Jolanta, bij mij past het echt niet in 1 springvorm van 12 cm, maar wel in 2. Doe ik iets mis of was het sowieso de bedoeling? Ik heb de hoeveelheden uit je recept gerespecteerd. Ahja, hebben we er ook een voor de buren :)

    Beantwoorden
  13. Monique
    14 januari 2017 at 12:23 (2 jaar ago)

    De vulling is idd voor een 16 cm bakvorm nu heb ik ws teveel koek in verhouding. Enige probleem was zat mijn bodem uit elkaar viel na het bakken? Waar ligt dit aan. Keurig het recept gevolgd

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      14 januari 2017 at 13:15 (2 jaar ago)

      Ah, dan pas ik het even aan. Dankje!
      Kan zijn dat je andere koekjes hebt gebruikt en dat deze bijv. iets minder boter hebben bevat dan de koekjes die ik had. Volgende keer kun je nog een klein beetje boter toevoegen als de boter kruimelig blijft, of een ei. Groetjes, Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie