glutenvrije kaneelbroodjes suikervrij

Glutenvrije en suikervrije kaneel broodjes

Met open mond keek ik naar alle ontzettend toffe reacties die via Facebook binnenkwamen op mijn mislukte ‘kaneel drolussen’. Want ja, het hadden kaneel broodjes / bolussen moeten worden, maar ergens ging het mis en wat er uit de oven kwam… De foto’s zeggen genoeg. Maar omdat de smaak wel érg lekker was, was ik toch benieuwd of jullie het recept graag wilde en de reacties waren overweldigend. Om veel opmerkingen moest ik erg lachen, dank jullie wel ;-)! En dan hierbij dus toch het recept voor deze glutenvrije en suikervrije kaneel broodjes / bolussen / drolussen.

glutenvrije en suikervrije kaneelbroodjes

glutenvrije en suikervrije kaneelbroodjes

Op Facebook kwamen al gauw de eerste tips. “Kun je ze niet in een muffin vormpje maken”? JA! “Of er gewoon koekjes van maken”? OOK JA! Proberen! Want eigenlijk alles is natuurlijk beter dan hoe ze er nu uitzien. Maar lekker zijn ze dus wel! Het recept komt overigens van Eat.Pure.Love. Ik vond de kaneelbroodjes er bij Mirjam zo lekker uitzien en het recept was al helemaal glutenvrij en suikervrij, dat ik gewoon haar recept wilde volgen. Maar ergens ging het helaas mis, want het mengsel werd geen deeg. Ik voegde naast het amandelmeel nog eens 75 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel toe, maar nog steeds viel er niet goed mee te werken. Balen! Wellicht lag het aan mijn amandelmeel, dus als je deze broodjes maakt zou ik eerst proberen om het deeg te maken zonder 75 gram extra bakmeel.

glutenvrije en suikervrije kaneelbroodjes

glutenvrije en suikervrije kaneelbroodjes

De kaneel broodjes zijn echt het lekkers op de eerste dag, als ze net een beetje afgekoeld zijn van de oven. De dag erna zijn ze al niet meer zo knapperig, dus dan raad ik je aan om ze heel eventjes in de oven op te warmen ( 5 min – 175 graden ). Na even opwarmen in de oven zijn ze zelfs een paar dagen later nog heerlijk!

Wat heb je nodig?

  • 150 gram amandelmeel
  • 4 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels suikervrije appelmoes
  • 1 eetlepel wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • optioneel: 2-3 eetlepels honing of ahornsiroop voor het deeg
  • 1 eetlepel kaneel voor het deeg
  • 2 eetlepels kaneel voor de vulling
  • extra honing voor de vulling
  • 50 – 75 gram extra glutenvrij meel (boekweitmeel, rijstmeel, etc.)

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Doe het amandelmeel, lijnzaad, bakpoeder, baking soda, zout en de eieren in een beslagkom en meng met de hand of keukenmachine. Doe er dan de kaneel, appelmoes, kokosolie en eventueel honing bij.
  2. Meng tot een deeg. Het mag best plakkerig blijven, maar als het écht te nat blijft (zoals bij mij) voeg je er steeds een klein beetje extra meel aan toe. Maak er een deegbal van en zet dit 20 minuten in de koelkast.
  3. Maak het deeg met je handen plat op een stuk papier, in een vierkante of rechthoekige vorm. Snijd het deeg in rechte repen en besprenkel met honing. Daarna doe je er de kaneel overheen.
  4. Rol dan voorzichtig met de hand de reep op tot een rolletje. Snijd deze rolletjes nog (over de breedte) door de helft en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  5. Bak in zo’n 20-25 minuten mooi goudbruin.
glutenvrije en suikervrije kaneelbroodjes

glutenvrije en suikervrije kaneelbroodjes

Er zijn 5 reacties op Glutenvrije en suikervrije kaneel broodjes

  1. Rosanne
    30 maart 2015 at 15:23 (2 jaar ago)

    Klopt het dat amandelmeel aardig vet is? Zo ja, zou ik het ook met een ander meel kunnen proberen? Heb geen allergieën of iets.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      31 maart 2015 at 09:13 (2 jaar ago)

      Hi Rosanne,
      Vaak wel, maar de broodjes worden al best droog. Als je het met ander meel probeert, kan het zijn dat de broodjes iets droger uitvallen en dan zou ik kijken of je nog wat extra kokosolie moet toevoegen.
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Kim
    25 mei 2015 at 19:07 (2 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    Ben t nu aant maken. Begrijp ik goed dat het extra meel voor de plakkerigheid is? Heb het nu met extra amandelmeel minder plakkerig gemaakt

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:25 (2 jaar ago)

      Hi Kim,
      Klopt inderdaad, ik kon er anders echt geen vorm in krijgen omdat het té plakkerig was. Hoe zijn ze bij jou gelukt?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie