speculaas zonder geraffineerde suiker glutenvrij

Glutenvrije speculaasjes zonder geraffineerde suiker

Sinds vorig jaar had ik het op mijn lijstje staan om te kopen: zo’n schattig houten speculaasplankje. Deze speculaasplankjes kun je online kopen bij verschillende kookwinkels, maar mijn ouders liepen er eentje tegen het lijf in Zwolle en namen die voor me mee. Lief! Dus eindelijk kon ik aan de gang met een recept voor glutenvrije speculaasjes zonder geraffineerde suiker. En laat ik nu net vorig week het nieuwe boek “Gezond feesten” binnen hebben gehad, waar een recept in stond wat me best lekker leek.

glutenvrij speculaas zonder geraffineerde suiker

glutenvrij speculaas zonder geraffineerde suiker

glutenvrij speculaas zonder geraffineerde suiker

glutenvrij speculaas zonder geraffineerde suiker

Het recept heb ik iets aangepast, want het was oorspronkelijk niet glutenvrij. En het recept volgen bleek niet helemaal lekker te werken voor de glutenvrije variant, want ik had echt meer meel nodig. Verder vond ik deze glutenvrije speculaasjes hartstikke goed gelukt voor een eerste keer. Ze zijn erg knapperig en totaal niet brokkelig. Zoetekauwen mogen er wellicht nog ietwat meer kokosbloesemsuiker aan toevoegen, maar ik vond ze zelf erg lekker zo.

Gezond feesten” staat vol recepten voor allerlei verschillende feestdagen het hele jaar door: Pasen, Moederdag, Valentijn, Kerst, Halloween… Noem maar op! Ik vind het een erg leuk boek, omdat de recepten niet al te ingewikkeld zijn en de gerechten er lekker uit zien. Bij ieder recept geeft Amber variaties voor bijvoorbeeld een glutenvrije optie, of om een deeg lactosevrij te maken.

Bekijk op bol.com

Gezond feesten is te koop voor € 25,00 bij o.a. Bol.com.

Wat heb je nodig?
voor ongeveer 15 speculaasjes

  • 150 gram rijstmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 80 gram kokosolie
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 5 eetlepels amandelmelk

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 150 graden

  1. Mix de rijstmeel, amandelmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in een kom. Roer goed door.
  2. Smelt de kokosolie tot deze zacht is. Voeg de kokosbloesemsuiker en amandelmelk toe en mix goed door. Voeg daarna voorzichtig de meelmix toe en kneed tot een soepel deeg (zie foto hieronder). Is je deeg echt te nat? Voeg dan nog wat meel toe.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Strooi wat rijstmeel in een speculaasplankje. Rol het deeg uit tot het plat is en leg dit over het speculaasplankje. Druk met platte hand aan. Niet te hard in de hoekjes drukken, want dan krijg je het deeg niet meer uit de speculaasvorm.
  5. Snijd vervolgens met een scherp mes het overtollige deeg er horizontaal vanaf. Draai het vormpje om, met de open kant naar beneden, en sla zachtjes op de speculaasplank tot je koekje eruit komt. Help eventueel voorzichtig met een theelepeltje het deeg uit het plankje, maar zorg ervoor dat je het speculaasje niet beschadigd.
  6. Bak de speculaasjes in 20-25 minuten af en laat goed afkoelen.
structuur van het speculaasdeeg

structuur van het speculaasdeeg

speculaasjes voor ze de oven in gaan

speculaasjes voor ze de oven in gaan

glutenvrij speculaas zonder geraffineerde suiker

glutenvrij speculaas zonder geraffineerde suiker

Er zijn 8 reacties op Glutenvrije speculaasjes zonder geraffineerde suiker

  1. Marlotte
    23 november 2015 at 08:25 (3 jaar ago)

    Mmm, zien er echt heerlijk uit! Ga deze volgend weekend eens maken! :)

    Beantwoorden
  2. Hannah
    25 november 2015 at 17:50 (3 jaar ago)

    Weer een succes recept! Bedankt! In de werkwijze komt de amandelmelk niet meer voor maar we hebben die dan maar bij de kokosolie en kokossuiker gedaan…

    Beantwoorden
  3. Riny
    2 december 2015 at 19:17 (3 jaar ago)

    Precies het recept wat ik zocht. Dankjewel.
    Ben benieuwd of het gaat lukken om de speculaaajes uit t plankje te krijgen.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      3 december 2015 at 11:13 (3 jaar ago)

      Wat fijn, goed te horen Riny!
      Het is even een kunstje wat je onder de knie moet krijgen, maar met een beetje oefening gaat het vast en zeker lukken!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Lysann
    12 januari 2016 at 21:53 (3 jaar ago)

    Kan dit ook zonder reistmeel? En vervangen door amandelmeel of kokos/kastanje meel?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      12 januari 2016 at 22:06 (3 jaar ago)

      Hoi Lysann,
      Ja hoor, je kunt ook kastanjemeel gebruiken. Met amandelmeel kan het zijn dat het deeg wat te vettig wordt, en je het deeg niet meer zo goed uit het vormpje krijgt. Maar qua smaak zal het wel erg lekker zijn!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  5. Charlotte
    27 januari 2016 at 18:40 (3 jaar ago)

    Bij mij werd het deeg erg korrelig en mn speculaasplankje is te klein dus dat werd geen succes…gewone koekjes ervan gemaakt (met iets meer kruiden trouwens) en die waren lekker!!

    Beantwoorden
  6. Hetty van der Linden
    4 september 2016 at 11:24 (2 jaar ago)

    Fijn glutenvrij maar kokosbloesemsuiker blijft gewoon suiker! !

    Beantwoorden

Geef een reactie