glutenvrij en suikervrij granola

Granola recept: glutenvrij en suikervrij (vrij van geraffineerde suiker)

Granola is helemaal hot in de wereld van de foodies. En eerlijk is eerlijk; zelf granola maken is echt veel lekkerder, omdat je het helemaal naar eigen smaak samen kunt stellen. Houd je niet van noten? Voeg dan wat gedroogd fruit toe, in plaats van noten, zoals bijvoorbeeld rozijnen of gojibessen. Wel nadat de granola in de oven is geweest, anders verbrandt het fruit. Maar met dit basis granola recept, wat glutenvrij én suikervrij (vrij van geraffineerde suikers) is, kun je naar keuze variëren.

De dag voordat ik op wintersport ging, maakte ik een hele bakplaat vol met deze granola. Hoewel je ook in de supermarkten in Oostenrijk verschillende glutenvrij en suikervrije producten kunt komen, neem ik liever mijn eigen granola mee voor bij het ontbijt. Uiteindelijk bleek een volle bakplaat genoeg te zijn voor niet één, maar twee weken granola en ging maar de helft mee in een luchtdicht bakje naar Oostenrijk. Iedere dag at ik de granola met een beetje soja-rijstmelk, maar je kunt het ook met wat (plantaardige) yoghurt eten.

glutenvrije granola zonder suiker

glutenvrije granola zonder suiker

glutenvrije granola zonder suiker

glutenvrije granola zonder suiker

De granola blijft echt lekker knapperig. Zelfs nu, ruim anderhalve week later, is het nog altijd crunchy en ik vind het heerlijk! Er gaat niets boven knapperige granola, zeker als je granola dan ook nog eens bomvol goede voedingsstoffen zit. Doe eventueel nog een stukje fruit door je (plantaardige) melk of yoghurt, bijvoorbeeld een kiwi of straks in de zomer wat aardbeien. Extra lekker :-).

Maak jij ook graag je eigen granola?

glutenvrije en suikervrije granola

glutenvrije en suikervrije granola

Wat heb je nodig?

  • 250 gram glutenvrije havervlokken
  • 100 gram pecan noten
  • 75 gram pompoen pitten
  • 75 gram walnoten
  • 60 gram kokosolie
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel kaneel
  • snuf zout
  • optioneel: 2 eetlepels ahornsiroop

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Hak de walnoten en pecannoten in grove stukjes.
  2. Doe alle ingredienten behalve de kokosolie en eventueel de ahornsiroop in een grote kom en hussel door elkaar. Smelt de kokosolie en verdeel dit al scheppend door het granola mengsel. Voeg nu ook de ahornsiroop toe en meng goed door.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de gehele bakplaat.
  4. Bak in 20-22 minuten mooi goudbruin. Laat het mengsel echt goed afkoelen en schep het dan in een luchtdichte pot of bak. Je kunt er gemakkelijk twee weken van eten; het blijft lekker crunchy.
glutenvrije en suikervrije granola

glutenvrije en suikervrije granola

Er zijn 20 reacties op Granola recept: glutenvrij en suikervrij (vrij van geraffineerde suiker)

  1. pastapieandpirouettes
    2 maart 2015 at 08:19 (2 jaar ago)

    Granola is echt zo’n ding waarvan ik al een hele tijd roep dat ik het wil maken, maar op een of andere manier is dat er nog steeds niet van gekomen. Nu moet dat toch maar eens gebeuren, want ik zie steeds zulke lekkere recepten!

    Beantwoorden
  2. bika78
    2 maart 2015 at 09:45 (2 jaar ago)

    Wow, ziet er goed uit! Ik ga alles meteen op mijn boodschappen briefje schrijven!

    Beantwoorden
    • Lilian
      9 maart 2015 at 16:38 (2 jaar ago)

      En het is heerlijk! Bedankt!

      Beantwoorden
  3. jannyvermaat
    2 maart 2015 at 17:32 (2 jaar ago)

    Heerlijk, ik maak het om de twee weken en heb het ook al heel vaak als kadootje gegeven.

    Beantwoorden
  4. Joy Delima
    13 maart 2015 at 20:41 (2 jaar ago)

    Hoeveel gebruik je per portie? Heb het net gemaakt en het is heerlijk!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      15 maart 2015 at 14:52 (2 jaar ago)

      Hi Joy,
      Een eetlepel of 2-3, beetje afhankelijk van hoeveel honger ik heb. Maar dat kun je uiteraard het best zelf inschatten. Fijn dat jij het ook zo lekker vindt, leuk om te horen!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Patricia Tullen
    14 maart 2015 at 16:58 (2 jaar ago)

    Heb appeldiksap gebruikt ipv ahornsiroop. Na 15 min waren de randen reeds verbrand. Alleen het middenste gedeelte is nog goed.
    Is 180 °C niet te hoog?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      15 maart 2015 at 14:51 (2 jaar ago)

      Hi Patricia,
      Dat is vreemd! Er kan onderling wel erg veel verschil zitten tussen ovens. De oven van mijn ouders moet ook echt minder hoog dan mijn oven, dus wellicht kun je het een volgende keer op 170 graden proberen. Bij mij is het na de volle tijd in de oven totaal niet verbrand, dus dat is wel een beetje gek!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. Anita Loonstra
    24 maart 2015 at 09:45 (2 jaar ago)

    Dit is een echte aanrader!! Zelfs als “brokjes” bij de koffie

    Beantwoorden
  7. Annerie vG
    7 april 2015 at 13:25 (2 jaar ago)

    Het zit in de oven! Ik ben heeeeel erg benieuwd 😀

    Beantwoorden
    • Annerie vG
      7 april 2015 at 15:02 (2 jaar ago)

      Heb zojuist de granola met yoghurt en appel gegeten. Echt heel erg lekker!!! <3

      Beantwoorden
  8. Edwin
    25 april 2015 at 20:24 (2 jaar ago)

    Net speciaal voor dit recept boodschappen gedaan, commentaar boven goed gelezen. De over ingesteld op 170 graden (door schade en schande geleerd om de oven lager in te stellen) Na 10 minuten gekeken, zag er goed uit. Na 13 minuten begon er al een aangebakken luchtje te ontstaan. Snel uit de oven gehaald en nu is het afkoel process begonnen.

    Thnx Lianne

    Beantwoorden
  9. Dana
    17 juni 2015 at 09:31 (2 jaar ago)

    Klinkt erg lekker! Kun je de havervlokken ook door boekweitvlokken vervangen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 juni 2015 at 10:42 (2 jaar ago)

      Ja hoor, zeker! De boekweitvlokken die ik gebruik zijn wel wat kleiner / fijner, dus het kan zijn dat de granola iets minder brokkelig en crunchy wordt. Maar je kunt het zeker vervangen :-)

      Beantwoorden
  10. Kirsten
    30 juli 2015 at 10:30 (2 jaar ago)

    Kan je honing gebruiken ipv ahornsiroop?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 juli 2015 at 13:30 (2 jaar ago)

      Ja hoor, geen probleem!

      Beantwoorden
  11. Nathasja
    28 augustus 2015 at 22:08 (2 jaar ago)

    Waaauw dit is echt zo onwijs lekker!
    Heb zelf nog wat vanillepoeder, goji bessen en stukjes dadels toegevoegd.
    En een klein beetje gezoet met kokosbloesemsuiker in plaats van ahornsiroop.
    Ik heb nu al zin in mijn ontbijtje voor morgen!

    Beantwoorden
  12. Dana
    11 oktober 2015 at 07:35 (2 jaar ago)

    Hoe lang kan dit bewaard worden?

    Beantwoorden
  13. Martine
    31 december 2015 at 11:02 (1 jaar ago)

    Heb het gisteren gemaakt en het is echt heel erg lekker! Ben blij met dit recept!

    Beantwoorden
  14. Marion
    19 september 2016 at 12:51 (7 maanden ago)

    Ik ga het nu voor de tweede keer maken. Ik schep het regelmatig tijdens het bakproces om, zodat alles lekker geroosterd wordt. Daarna voeg ik er bananenchips en biologische rozijnen aan toe. Heerlijk!

    Beantwoorden

Geef een reactie