Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Tarwevrije Speculaas Muffins zonder geraffineerde suiker

De Sinterklaas periode. Niets is moeilijker dan door de supermarkt lopen en links en rechts van die reclame zuilen vol pepernoten, speculaasbrokken of marsepein te moeten omzeilen. Tenzij je zelf een recept hebt voor Speculaas muffins, die niet alleen net zo lekker zijn als wat je in de winkel koopt, maar ook nog eens veel gezonder. Deze Tarwevrije Speculaas Muffins zonder geraffineerde suiker zijn simpel en snel te maken; in 20 minuten staan ze voor je neus af te koelen.

Ze zijn overigens niet standaard glutenvrij, wel tarwevrij. Wil je een glutenvrije variant maken? Gebruik dan simpelweg alleen amandelmeel, of 150 gram amandelmeel en 50 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel.  En heb je geen stevia in huis, dan kun je dit weglaten en iets meer kokosbloesemsuiker toevoegen (85 gram in plaats van 60).

Ik maakte een hele lading van deze muffins (je maakt er een stuk of 12 met dit recept) voor onze housewarming vorige week en ze vielen zeer goed in de smaak! Zeker de speculaas smaak vonden mijn vrienden geslaagd en bijzonder om in muffins te proeven. Het zijn dan ook super leuke muffins om tijdens het Sinterklaas vieren op tafel te zetten. Ze zijn suikervrij, tarwevrij, lactosevrij en eventueel glutenvrij te maken, dus bijna iedereen zal er van kunnen genieten!

Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Tarwevrije Spelt Speculaas Muffins

Als je ze in een luchtdichte trommel bewaard zijn ze ongeveer 3 dagen houdbaar, maar daarna vond ik ze echt wat aan de droge kant. Maar probeer ze maar eens meer dan 3 dagen te beschermen; daar zijn ze veel te lekker voor ;-).

Wat heb je nodig?

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 18 druppels stevia
  • 75 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 2 eieren

En hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Doe alle droge ingredienten in een kom (speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, baking soda, bakpoeder en speculaaskruiden).
  3. Smelt de kokosolie apart.
  4. Voeg de kokosolie en het vanille extract toe en roer het mengsel door.
  5. Klop de eieren op tot er een luchtig mengsel ontstaat en schep dit dan voorzichtig door het deeg. Mix voorzichtig maar  goed en schep dan het mengsel in muffin bakvormpjes.
  6. Zet deze in de oven en bak in ongeveer 18 minuten mooi goudbruin en gaar.
  7. Laat de muffins afkoelen en genieten maar!

Er zijn 27 reacties op Tarwevrije Speculaas Muffins zonder geraffineerde suiker

  1. Else
    2 december 2013 at 10:37 (4 jaar ago)

    MAAR NIET GLUTENVRIJ JAMMER

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 december 2013 at 10:37 (4 jaar ago)

      Er staat in het recept ook hoe je ze (heel gemakkelijk) wél glutenvrij maakt Else :-)

      Beantwoorden
  2. Sacha Tops
    2 december 2013 at 10:46 (4 jaar ago)

    Wat voor papiertjes gebruik jij? Soms zijn ze bijna onmogelijk om los te krijgen, dus ik zoek nog een betere vervanger… ik ga ze zo maken, lijkt me heerlijk

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 december 2013 at 22:41 (4 jaar ago)

      Deze papiertjes zijn gewoon van de AH, hele simpele dus maar ze werken prima :)

      Beantwoorden
  3. Tara
    2 december 2013 at 11:34 (4 jaar ago)

    Hi wat een goed recept! heb je een tip wat ik ipv
    ◦60 gram kokosbloesemsuiker
    ◦18 druppels stevia
    ◦75 gram kokosolie
    kan gebruiken? Gewone olijf of zonnebloemolie en aguave siroop misschien? Wat zou dan de verhouding zijn?
    Alvast bedankt voor je reactie, lijkt me erg lekker! Groetjes Tara

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 december 2013 at 22:48 (4 jaar ago)

      Oeh lastig want ik bak eigenlijk niet met olijfolie. Zou het eens met 30ml olijfolie proberen en even kijken hoe het deeg zich houdt. Beter eerst te weinig vloeibaar dan teveel, als je ook nog agavesiroop gaat gebruiken. 50ml agavesiroop moet genoeg zijn :-)

      Beantwoorden
  4. Manon
    2 december 2013 at 21:22 (4 jaar ago)

    Baking soda lees ik wel vaker. Wat is t precies? Had laatst de chocoladepasta gemaakt. De stevia zorgde ervoor, dat wij t niet lekker vonden :(. Zou t ook zonder kunnen of bv met rijststroop of kokosbloemsuiker?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 december 2013 at 22:51 (4 jaar ago)

      Baking soda (of zuiveringszout) is een rijsmiddel en maakt je baksels luchtiger.
      Jammer van de chocoladepasta; stevia heeft ook wel een erg uitgesproken smaak die niet iedereen lekker vindt. Je kunt ook 2 theelepeltjes rijststroop of agavesiroop proberen en naar smaak meer toevoegen. Hoop dat het jullie dan beter smaakt :-)!

      Beantwoorden
      • karin
        7 december 2013 at 20:33 (4 jaar ago)

        Dit recept ga ik zeker een keer maken. Lijkt me heerlijk. Ik vroeg me af: backing soda wordt actief door toevoegen van een zuurtje als citroen of appelazijn. In het recept zie ik dat niet terug. Wat doet de backing soda dan?

        Beantwoorden
        • Focus On Foodies
          7 december 2013 at 23:35 (4 jaar ago)

          leuk Karin!
          Wat je zegt over baking soda klopt helemaal. Ik merk alleen zelf met bakken dat de combinatie van baking soda en wijnsteenbakpoeder koekjes of baksels luchtiger maakt dan enkel bakpoeder te gebruiken.

  5. Jolanda
    2 december 2013 at 22:21 (4 jaar ago)

    Ik wil liever geen stevia gebruiken, maar een ander zoetmiddel: oerzoet of bijv agavesiroop, maar hoeveel en wat zou ik het beste kunnen toevoegen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 december 2013 at 22:42 (4 jaar ago)

      Dan zou ik het proberen met een extra eetlepel agavesiroop; dat moet wel genoeg zijn :-)

      Beantwoorden
  6. Astrid
    2 december 2013 at 22:28 (4 jaar ago)

    Ik ben benieuwd. Heb de muffins net in de oven gezet, maar het beslag bleef bij mij vrij massief…

    Beantwoorden
  7. Carry
    3 december 2013 at 00:15 (4 jaar ago)

    heel erg lekker. mijn zoon heeft ze gemaakt, ze zijn erg gemakkelijk te maken. Ik denk dat ik er de volgende keer een scheut (lactose vrije) yoghurt doorheen gooi dan wordt het iets smeuiger. Ik vond ze lekker zoonlief iets te droog.

    Beantwoorden
  8. Monique
    4 december 2013 at 19:07 (4 jaar ago)

    Lekker recept, de smaak was prima, ze zien er ook prachtig uit, echter wij vonden de muffins erg droog. Heb je ipv yoghurt voor ons nog een tip om ze minder droog te krijgen. Ik had de papieren vormpjes nog ingesmeerd met wat kokosolie, hierdoor bleven de cakejes niet plakken

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      4 december 2013 at 19:33 (4 jaar ago)

      Hi Monique,

      Jammer, die reactie heb ik helaas vaker gekregen. Volgende keer zou ik er zelf nog wat amandelmelk of zuivelvrije yoghurt doorheen doen om ze wat minder droog te maken, naast eventueel wat extra kokosolie. Fijn dat de smaak in ieder geval goed was :-).
      Ik laat het even weten mocht ik het recept nogmaals maken met een andere samenstelling!

      Beantwoorden
  9. Louise
    5 december 2013 at 17:33 (4 jaar ago)

    Waar haal je wijnsteen & bakingsoda? AH of speciale winkel? Gr louise

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      5 december 2013 at 21:30 (4 jaar ago)

      Baking soda (of zuiveringszout) kun je volgens mij bij de supermarkt halen. In ieder geval is het verkrijgbaar bij de natuurwinkel, net zoals wijnsteenbakpoeder :-)

      Beantwoorden
  10. renee
    7 januari 2014 at 17:56 (4 jaar ago)

    Wat ook wel een helpt is was geraspte courgette door het beslag spatelen dat proef je absoluut niet word het gebak een flink smeuiger van.

    Beantwoorden
  11. maartjetb
    11 september 2014 at 18:41 (3 jaar ago)

    Ze zijn echt heerlijk! Heb er geen stevia aan doorheen gedaan want ik vond ze zoet genoeg met alleen de kokosbloesemsuiker. Daarnaast nog een scheutje rijstmelk erdoorheen. Had ik al gezegd dat ze heerlijk waren 😉 en absoluut niet droog!

    Beantwoorden
  12. Nienke
    21 oktober 2014 at 23:39 (3 jaar ago)

    Inderdaad een lekker recept! Ik heb de kokosbloesemsuiker en stevia vervangen door 4 eetlepels ahornsiroop en een klein beetje sojamelk toegevoegd. De smaak was heerlijk en ze waren niet te droog. Ik had in een siliconenmuffinvorm van 6 stuks met de helft van de ingrediënten net een beetje kleine muffins, dus zou volgende keer iets meer van alles gebruiken. Zeker voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
  13. Manon
    26 oktober 2014 at 15:34 (3 jaar ago)

    Net gemaakt! Echt heerlijk!! Helemaal niet droog. Heb een wat ‘langzame oven’ moet meestal mijn baktijd verlengen, heb ik nu niet gedaan waardoor de cake nog een beetje nattig was. Verrukkelijk. Vonden de kinderen ook. Oja, heb wel ietsje meer kokosolie gedaan en iets meer kokosbloesemsuiker in plaats van Stevia. Echt aanrader dus!

    Beantwoorden
  14. Matty
    7 november 2014 at 16:36 (3 jaar ago)

    Ik heb ze net gebakken….ruikt al zo heerlijk!
    Ik heb ipv kokosbloesemsuiker agavesiroop gebruikt.
    Verder bij de helft geraspte goudrenet en de andere helft wat stukjes chocolade door het cakebeslag gedaan…..laat het weekend maar beginnen! Jammie. Bedankt voor je lekkere recepten, ik ben erg blij met je site!

    Beantwoorden
  15. Frederika
    25 februari 2015 at 21:03 (3 jaar ago)

    Kun je ook in recepten het amandelmeel vervangen? Het is vrij duur en ik hoef alleen tarwevrij te eten. Daarnaast heb je veel suikervrije recepten maar ik mag juist suiker en geen agave siroop en gedroogde vruchten(dadels). In welke verhouding zou je dat kunnen vervangen door palmsuiker/basterdsuiker of andere suikers?

    Ben benieuwd!

    Beantwoorden
  16. Jip
    26 januari 2016 at 15:16 (2 jaar ago)

    Mmm….deze zijn echt favoriet bij mij. Heb ze al heel wat keren gemaakt. Bedankt voor het lekkere recept. Lekker smeuïg en zo heeeerlijk speculazig! Nom nom nom!!

    Beantwoorden
  17. Gemma
    14 oktober 2016 at 15:59 (1 jaar ago)

    Ik heb ze net gemaakt en ipv eieren, 1 banaan toegevoegd plus een flinke scheut rijstmelk vanille. Nu zijn ze ook nog eens vegan! Baktijd aangehouden en ze zijn prima gelukt! Lekker zacht van binnen. Kids waren ook enthousiast!

    Beantwoorden
  18. Josefien
    4 november 2016 at 12:46 (1 jaar ago)

    Hoi, als je het amandelmeel vervangt door rijstmeel, moet je deze dan op een hogere temperatuur afbakken? ik vind amandelmeel nogal calorierijk…
    Groetjes, Josefien

    Beantwoorden

Geef een reactie