Glutenvrije Cake van Oma

Glutenvrije en Suikervrije Cake van Oma

Al eerder stond er een post online waarin ik een aardbei-framboos taart bakte uit het antieke kookboek van mijn overgrootoma. Ook deze glutenvrije en suikervrije cake van oma is gebaseerd op een recept uit dat boek, al werd er in die tijd niet echt aan glutenvrij en kokosolie gedacht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik blij ben dat deze cake gelukt is. Niet alleen ziet ‘ie er mooi uit, hij smaakt ook lekker. Want jullie kunnen je vast nog wel deze mislukte glutenvrije cake van rijstmeel herinneren. Lekker was ‘ie wel, maar je schotelt zo’n ingezakte u-vorm niet aan je gasten voor.

Nu heb ik trouwens met dit recept een beetje vals gespeeld, omdat er zelfrijzend bakmeel inzit. Normaal maak ik de samenstelling voor melen altijd zelf, door verschillende melen met elkaar te combineren. Maar omdat in inmiddels al 4 (!!!!) keer had geprobeerd een cake te bakken, met o.a. rijstmeel, boekweitmeel, meer rijstmeel, meer tapiocameel, en ga zo maar door, en het nog steeds niet was gelukt, heb ik kant-en-klaar zelfrijzend bakmeel gebruikt. Glutenvrij natuurlijk, wat verkocht wordt bij natuurwinkels of biologische winkels. Er zit ook geen gist, suiker of andere rotzooi doorheen en het is dus gewoon een goed getest meel-mengsel dus wat mij betreft ideaal voor een fijne cake. Dus dat wat betreft het zelfrijzende bakmeel.

Omdat ik zo gek ben op kokos zit er kokos rasp door het beslag, maar als je daar niet van houdt kun je dat gewoon weglaten.

De cake was trouwens echt het aller-, allerlekkerst na een minuut of 10 uit de oven. Lauwwarm en net knapperig zeg maar. De eerste dag is het een fantastische cake; luchtig en vol van smaak. De dag erna is de cake al een stuk droger, dus echt lang bewaren kun je ‘m niet. Maak deze cake dus voor een verjaardag, ander bezoek, of voor een gezin, want dan is het echt een heel fijn recept. Als je ‘m voor jou alleen maakt is ‘ie natuurlijk net zo lekker, maar moet je ‘m wel snel opeten! 😉

Glutenvrije Cake van Oma

Glutenvrije Cake van Oma

Wat heb je nodig?

  • 200gr (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel
  • 100gr kokosolie
  • 125ml agavesiroop
  • 2 eieren
  • 80ml sojamelk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepel kokos rasp
  • geraspte schip van een halve citroen
  • snufje zout

En hoe maak je het?

Zet een ingevet bakblik klaar

Verwarm de oven voor op 150 graden

  1. Smelt eerst de kokosolie en doe dit in een grote mengkom. Voeg daar dan de 2 eieren en de agavesiroop aan toe. Mix dit met een handmixer even door.
  2. Doe in een aparte kom het bakmeel met de citroenrasp, kokos rasp en het zout.
  3. Schep het meel dan door de ei-mix en voeg in 2 keer ook de sojamelk en het vanille extract toe. Mix dit met de handmixer nog even 1-2 minuten tot een egaal mengsel.
  4. Giet het mengsel in het bakblik en bak de cake in 70 minuten licht goudbruin in de oven. Houd het wel in de gaten, want de baktijd kan per oven verschillen.
  5. Neem de cake uit de oven en laat even staan om steviger te worden. Haal daarna de cake uit het bakblik en laat op een rooster nog even afkoelen. Geniet ervan!
Glutenvrije Cake van Oma

Glutenvrije Cake van Oma

Er zijn 21 reacties op Glutenvrije en Suikervrije Cake van Oma

  1. Ingrid
    12 juli 2013 at 13:22 (4 jaar ago)

    Vraagje, kan ik ook kokos melk gebruiken ipv sojamelk, en zo ja wat zou dan de hoeveelheid moeten zijn? Ik vind kokosmelk moeilijker in te dikken!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 juli 2013 at 13:33 (4 jaar ago)

      Oeh dat vind ik lastig. Ik denk dat je het wel kunt vervangen, maar ik heb met kokosmelk eigenlijk nog niet gebakken dus met zekerheid kan ik het niet zeggen. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheden. Maar het is wel een goed idee om het eens met kokosmelk te proberen… Dat ga ik zeer binnenkort eens doen en dan houd ik je op de hoogte. Mocht jij het alsnog proberen, hoor ik je ervaringen ook graag :) Succes!

      Beantwoorden
  2. Sim-1
    20 juli 2013 at 19:08 (4 jaar ago)

    Waar kan je de agavesiroop door vervangen? Want dat heb ik niet in huis.. Vind het moeilijk om de hoeveelheden te bepalen zeg maar ten opzichte van geraffineerde suiker. Heb wel kokosbloesemsuiker in huis.. En honing..
    Anders toch maar snel een keer in huis halen 😉

    Beantwoorden
  3. sinxuansaf
    7 januari 2014 at 17:59 (4 jaar ago)

    hoeveel graden???

    Beantwoorden
  4. wendy
    6 februari 2014 at 21:31 (3 jaar ago)

    Ik heb deze cake nu 4 keer gemaakt en vind em superlekker!
    Helaas vindt de rest van mijn gezin dit ook;). Ik vries de cake in. Maak 3 pakketjes al gesneden cake. De cake blijft heerlijk!

    Beantwoorden
  5. Lydia
    10 februari 2014 at 22:42 (3 jaar ago)

    Hier is de geen cake geen succes helaas. Gisteren gemaakt totaal niet gerezen en flink in elkaar gezakt, vond ik de smaak op zich prima(beetje honing erop;-)). Vandaag opnieuw met wat bakpoeder erin wel wat beter gerezen maar de cake zelf vind ik zonder honing oid echt saai van smaak..
    Ik wil binnenkort je appelperentaart proberen, kan ik arrowroot vervangen? Ik zag dat arrowroot vervanging is voor maizena, kan ik het andersom ook toepassen? En in welke verhouding?
    Groet, Lydia

    Beantwoorden
  6. Alyssa
    5 juli 2014 at 12:38 (3 jaar ago)

    Hoop dat deze lukt, tot nu toe is geen enkel suikervrij recept voor een cake gelukt :(

    Beantwoorden
  7. Sanne
    7 september 2014 at 10:19 (3 jaar ago)

    Hoi,
    Deze cake ziet er erg lekker uit! Wil al een tijdje weer een ouderwetse cake maken, want mis dat zo sinds ik glutenvrij eet! Zeker snoepen van het beslag! Van welk merg heb je je glutenvrij meel gebruikt? Ik heb van het merk Orgran. Zou dat een goede mix zijn voor dit recept? Thanks!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 september 2014 at 17:25 (3 jaar ago)

      Hi Sanne,
      Haha erg is dat dan he. En ja hoor, Orgran is een prima mix om te gebruiken voor de cake :-). Eet smakelijk vast!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. lena
    4 april 2015 at 16:35 (2 jaar ago)

    Kan ik de zelfrujzende bakmeel ook vervangen voor amandelmeel met theeleoel bak poeder groetjes lena

    Beantwoorden
  9. Michelle
    3 mei 2015 at 12:09 (2 jaar ago)

    kan je de agavesiroop ook vervagen door de poeder versie, zo ja hoeveel gram moet ik hier van dan gebruiken ?
    michelle

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      21 augustus 2015 at 16:37 (2 jaar ago)

      Hi Michelle, sorry voor de late reactie!
      Ik ken de poederversie van agavesiroop niet, wat stom. Maar ik heb dus ook geen idee hoeveel je dan nodig hebt. Ik zou gewoon steeds even proeven en er eventueel wat bij doen :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  10. Nina
    19 juni 2015 at 11:47 (2 jaar ago)

    Hoi Lianne,

    ik heb jouw gluten en suikervrije cake van oma nog niet gemaakt, maar ga dit zeker doen. Om deze cake smeuïg te houden kun je 100 gr geraspte courgette toevoegen. Ik heb dit bij suikervrije brownies en een suikervrije ontbijtkoek toegevoegd . Hiermee blijft het baksel lekker

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 juni 2015 at 10:39 (2 jaar ago)

      Wat een goede tip Nina, dankjewel voor het delen!

      Beantwoorden
  11. Linda
    30 september 2015 at 17:03 (2 jaar ago)

    Geprobeerd en heerlijk!! Heb jij een idee hoe deze cake calorie-technisch is t.o.v. gewone cake gebakken met mix van honig bijvoorbeeld?

    Beantwoorden
  12. jonetta van praag
    18 januari 2016 at 16:50 (2 jaar ago)

    en als je geen hele eieren mag, hoe doe je zoiets met alleen eidooiers
    en moet dat vanille-extract erin, mag dat niet hebben

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      19 januari 2016 at 13:06 (2 jaar ago)

      Ik zou het gewoon met alleen eidooiers proberen. En vanille extract hoeft niet, je kunt ook een verse vanillepeul gebruiken.

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  13. Elles
    5 februari 2016 at 13:24 (1 jaar ago)

    Hij staat erin! Heel spannend!

    Beantwoorden
  14. Rianne
    21 februari 2016 at 13:45 (1 jaar ago)

    Lekker recept, Lianne! Ik heb er mijn eigen inspiratie op los gelaten en ben aan de gang gegaan met jouw recept. Ik heb de citroen vervangen door sinaasappel en er chocoladestukjes aan toegevoegd. Ook erg lekker! Je vindt het recept op m’n blog.

    Beantwoorden
  15. Michella
    22 maart 2016 at 15:27 (1 jaar ago)

    Bij mij ook helaas niet gelukt. Erg in elkaar gezakt.. en een beetje uitgedroogd. zat 50 minuten in de oven. Volgende keer even anders proberen!

    Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije en Suikervrije Cake van Oma

Geef een reactie